درمان،رفع و از بین بردن جوش و آکنه صورت با تغذیه و رژیم غذایی

جوش بعنوان یك اختلال در غدد چربی پوست است كه ممكن است در صورت، پشت، شانه ها، سینه و بازوها دیده شود در سنین بلوغ با تغییرات هورمونهای جنسی ماده ای بنام سبوم از غدد چربی زیر پوست ترشح می گردد كه نقش بسیار مهمی در نرم و لطیف نگه داشتن پوست دارد .اگربه هر علتی غدد چربی مذكور ملتهب شوند و مجرای خروجی آنها مسدود شود سبوم ترشح شده در داخل غدد چربی انباشته شده و جوش ایجاد می شود كه گاهی همراه با چرك ناشی از التهاب نیز می باشد. در افراد بالغ استرس، تغییرات هورمونی، و حساسیت های غذایی ممكن است عامل بوجود آورنده جوش های صورت باشد داروهایی چون قرص های ضد حاملگی خوراكی از عوامل بسیار شایع ایجاد جوش می باشند.

علت چیست؟

برخی جوش ها در دوران نوجوانی که معروف به جوش غرور جوانی هستند نمایان می شوند. اما به طور کلی عواملی هستند که پایه واساس جوش صورت به شمار میروند که از بین آنها اصلی ترین شان هورمون ها و اختلالات آنها , مصرف داروهای خواص که حاوی آندروژن و.. هستند, داشتن رژیم غذایی نامناسب حاوی چربی و فست فودها , استفاده از لوازم آرایشی چرب و نامناسب و بدتر از تمام این عوامل استرس به وجود آورنده جوش صورت هستند.

رژیم غذایی مناسب

لوبیا، گوشت مرغ، ماهی (مواد غذایی سرشار از روی)

هنوز به درستی مشخص نشده است که چرا میزان کافی روی، سبز شدن آکنه‌ها را متوقف می‌سازد. شاید به این دلیل باشد که این مواد معدنی ترشح هورمون‌هایی که باعث تحریک آکنه می‌شود را کم می‌کند. روی همچنین باعث می‌شود که بدن راحت‌تر ویتامین A و مواد مغذی لازم برای سلامت پوست را جذب کند.

توجه داشته باشید اشخاص گیاه‌خواری که هیچ نوع محصولات حیوانی را مصرف نمی‌کنند باید با نظر متخصص تغذیه مکمل‌های روی مصرف کنند.

ماهی آزاد، تخم کتان (مواد غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3)

برخی از متخصصان بر این عقیده‌اند اسیدهای چرب امگا 3 که اثر ضد التهابی دارند مشکلات آکنه را کاهش می‌دهند. ماهی‌های چربی مثل ماهی آزاد، ساردین و ماهی ماکرو، تخم کتان و گردو سرشار از این اسیدهای چرب اند.

بنابراین توصیه می‌کنیم هفته‌ای دو وعده ماهی چرب میل کنید. همچنین می‌توانید روغن کتان را به سالادتان اضافه کنید یا این که غذاهایتان را با تخم کتان میل کنید.

هویج، سیب زمینی شیرین، طالبی، فلفل قرمز (مواد غذایی سرشار از بتاکاروتن)

بدن انسان بتاکاروتن را که در بیشتر میوه و سبزیجات زرد، نارنجی و قرمز رنگ وجود دارد به ویتامین A تبدیل می‌کند و این ویتامین تأثیر سلنیوم را بر پوست چند برابر می‌سازد. بنابراین از مصرف میوه و سبزیجات قرمز یا زرد رنگ غافل نشوید.

میوه و سبزیجات

محققان دریافته‌اند که در جزایر کیتاوان در گینه ی نو تقریباً هیچ‌کس از آکنه رنج نمی‌برد. آن‌ها پس از بررسی مواد غذایی مردمان این ناحیه دریافتند که رژیم غذایی آن‌ها سرشار از میوه و سبزیجات است و در این میان سهم اندکی به مواد غذایی تصفیه شده از قبیل شکر و آرد که می‌تواند میزان ترشح هورمون‌ها را بالا ببرد، داده شده است. بنابراین برای پیشگیری از پیدایش آکنه میوه و سبزیجات تازه‌ی زیادی میل کنید.

پرتقال، گوجه فرنگی، طالبی (مواد غذایی سرشار از ویتامین C)

این میوه‌ها و سبزی‌های سرشار از ویتامین C، آکنه‌های شما را درمان نخواهد کرد اما ویتامین C غشا سلول‌ها را تقویت می‌کند و از این رو باعث پیشگیری از ایجاد جای زخم‌هایی می‌شود که نتیجه‌ی این ضایعات است. بنابراین میزان ویتامین C بدنتان را بالا ببرید تا پوستی زیبا داشته باشید.

بادام، تخم مرغ، سبزیجات برگ سبز (مواد غذایی سرشار از ویتامین E)

ویتامین E، درمان ضایعات و جای زخم ناشی از آکنه را تسهیل می‌بخشد. این آنتی اکسیدان موثر در روغن‌های گیاهی تصفیه شده، میوه‌های صدفی (گردو، بادام) و دانه‌های کامل به وفور یافت می‌شود.

مصرف ماءالشعیر طبی صبح ناشتا به مدت 2 هفته به این ترتیب که یک لیوان جو درسته و پوست کنده را با 15 لیوان آب روی شعله ملایم بجوشانند تا زمانی که جوها کاملاً بشکفند و مرتب کف روی آب را جدا کنند. در آخر آب آن را صاف کنند و یک لیوان آن را با کمی شکر یا عسل و با شکم خالی مصرف کنند و تا دو سه ساعت بعد از آن چیزی مصرف نکنند.

مصرف نخود آب به مدت 2 هفته به این ترتیب که یک لیوان نخود را 24 ساعت خیس کرده و در طی این مدت چند بار آب آن را عوض کنند سپس نخود خیس کرده را با آب همراه با یک پیاز متوسط و دارچین بگذارند کاملا بپزد البته می‌توان گوشت نیر به این غذا اضافه شود.

درمان جوش صورت

شواهد علمی کافی برای اثبات تاثیر رژیم غذایی خاصی برای کنترل و درمان آکنه هنوز وجود ندارد. ولی برخی مطالعات نشان می دهند که رعایت موارد زیر ممکن است به کنترل جوش  کمک می نمایند:

1 – از مصرف زیاد چربی‌ ها به خصوص نوع اشباع ‌شده برهیز کنید . البته مصرف روغن ماهی (امگا تری) ممکن است مفید باشد.

2 – غذاهای پر چرب مثلا چیپس ، لبنیات پرچرب و شکلات می ‌توانند باعث وخامت آکنه شوند .

3 – از لبنیات کم چرب در حد متعادل و نیاز بدن استفاده نمائید.

4 – بجای مصرف هله ‌هوله‌ های مختلف، میان ‌وعده‌هایی مانند سبزیجات و میوه‌جات بخورید و یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید.

5 – غلات سبوس ‌دار، مقادیر متنوع و زیاد سبزی‌ ها و میوه‌ های تازه، حبوبات و ماهی‌ ها و غذاهای دریایی را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

6 – از مواد غذایی حاوی قند و شکر ( مانند شیرینی‌های خامه ایی ) نیز حتی‌ الامکان باید پرهیز نمائید و به جای غذاهای حاوی کربوهیدرات یا قند بالا، سراغ سبزی ‌ها و میوه‌های تازه بروید.

7 – اگر آکنه با خوردن غذای خاصی بدتر می ‌شود، بهتر است از آن غذا پرهیز نمائید.

8 – به دریافت کافی آب در طول روز توجه کنید.

9 – افزایش آکنه در اثر مصرف زیاد غذاهای حاوی ید بالا(مانند صدف و جلبک) است که البته در میان ایرانیان هم مصرف نمی شود، ثابت نگردیده است.

10 – به مدت یک تا یک و نیم ساعت قبل و دو ساعت بعد از مصرف داروی تتراسایکلین باید از لبنیات پرهیز کرد، این منع مصرف لبنیات به این دلیل است که لبنیات جذب دارو را کاهش می ‌دهد.

11 – دو ریز مغذی وجود دارند که پیشگیری از کمبود آنها در کنترل آکنه موثر است : ویتامین A و روی که از کمبود آنها می توان با دریافت رژیم متعادل پیشگیری کرد.

12 – در کنار رژیم غذایی متعادل و حاوی مواد مغذی مورد نیاز، از استرس خود بکاهید و سعی کنید آرامش بیشتری در زندگی برای خودتان فراهم کنید.

منابع:

vista.ir، نمناک، نیک صالحی، تبیان، خبرگزاری تسنیم

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *