درمان کلسترول و چربی خون بالا با رژیم غذایی

چربی خون بیماری نیست که بتوان گفت چند روزه به وجود آمده است که حال بخواهیم آن را چند روزه از بین ببریم. این بیماری با بالا رفتن سن و به کار بردن رژیم غذایی ناسالم به وجود آمده است. اما درصورتی که این بیماری به اوج خود نرسیده باشد می توان با تغییر رژیم غذایی آن را کاهش داد.

بالا بودن چربی‌های خون جزو شایع ترین اختلالات تغذیه‌ای به شمار می آید كه به اشكال مختلف مثل بالا بودن كلسترول خون، بالا بودن تری گلیسرید و بالا بودن ( LDLكلسترول بد) یا پایین بودن ( HDLكلسترول خوب) قابل بررسی است

رژیم غذایی مناسب


اعمال تغییرات زیر در رژیم غذایی، می تواند به کاهش مقدار چربی خون کمک کند: به جای سرخ کردن مواد غذایی، آنها را آب پز، بخارپز یا کباب کنید. به جای پنیر و شیر چرب، از انواع کم چرب استفاده کنید. مصرف شیرینی، کلوچه، کیک و فرآورده های لبنی پرچرب (شیر، پنیر و کره)، روغن نارگیل، روغن خرما، بیسکوییت، چیپس، پفک، سوسیس، همبرگر، کالباس، بستنی، پیتزا، زرده تخم مرغ، جگر سیاه، مغز، سیرابی و قلوه، میگو، خرچنگ و صدف را محدود کنید. از قسمت های کم چرب گوشت استفاده کنید و تمام چربی های قابل مشاهده را جدا کنید. از مرغ و ماهی بیشتر از گوشت قرمز استفاده کنید. در رژیم غذایی خود از سیر استفاده کنید. سیر خام یا کمی پخته شده، به میزان یک تا دو حبه در روز تاثیر مناسبی دارد. مصرف سیر همچنین می تواند علاوه بر چربی، میزان فشار خون را نیز کاهش دهد. مصرف سبزیجات مانند (کاهو و هویج) و میوه ها مانند سیب، زرد آلو، گلابی، پرتقال، لیمو، گریپ فروت و توت فرنگی را افزایش دهید.

مواد غذایی پایین آورنده کلسترول


سبزیجات همیشه و همه جا

متخصصان حوزه‌ی تغذیه توصیه می‌کنند که پیاز، سیر، ذرت شیرین، لوبیا سبز، لوبیاهای خشک و حبوبات دیگر میل کنید تا کلسترول خونتان بالا نرود. فیبرهای موجود در لوبیاها به کاهش میزان کلسترول کمک می‌کند. همچنین باید بدانید نتایج پژوهش‌های متعدد نشان داده است که مصرف روزانه هویج نیز میزان کلسترول بد خون ( LDL ) را کاهش می‌دهد.

ماهی‌های سرشار از امگا 3 ها را دریابید

ماهی آزاد، ماهی ساردین و ماهی‌های دیگری که در آب‌های سرد زندگی می‌کنند را در برنامه‌ی غذایی خود قرار دهید. توصیه می‌کنیم هر هفته دو تا سه مرتبه ماهی میل کنید. مصرف این ماهی‌ها میزان سکته‌ی قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد. پیش از این تصور می‌شد که اسیدهای چرب امگا 3 با کاهش میزان کلسترول خون خطر حملات قلبی عروقی را کاهش می‌دهد. امروزه محققان می‌گویند که این اسیدهای چرب ضروری مانع تشکیل لخته های خونی می‌شوند. اگر می‌خواهید قلب و مغزتان سالم بماند و همچنین پوست خوب و شادابی داشته باشید حتماً ماهی میل کنید.

غلات سبوس دار و حاوی فیبر را مصرف کنید

از مواد غذایی حاوی فیبر بالا مانند جو ، جو دوسر، گندم و برنج سبوس دار استفاده کنید. این گونه مواد غذایی حاوی فیبر محلول بوده و با کلسترول در دستگاه گوارش ترکیب شده و باعث خروج آن از بدن می شود. این گونه مواد غذایی را به طور منظم در برنامه غذایی روزانه ی خود بگنجانید. حبوبات مانند لوبیا، عدس، لپه، نخود ، لوبیا سفید و … سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان هستند و در بهبود کلسترول مفید هستند.

خشکبار مصرف کنید

خوردن متوسط برخی خشکبار مانند بادام زمینی و بادام می تواند در کاهش کلسترول خون کمک کند. خشکبار حاوی چربی سالم و آنتی اکسیدان هایی است که به حفظ سلامت دستگاه قلبی و عروقی شما کمک می کند. در هفته شما باید 2 تا 3 وعده خشکبار مصرف کنید. هر وعده خشکبار حدود یک سوم لیوان است. ولی در میزان مصرف خود دقت کنید، زیرا خشکبار حاوی کالری فراوانی است. نکته مهم دیگر در مصرف خشکبار این است که از خشکبار بدون نمک استفاده کنید.

ويتامينD

به موازات افزايش بروز چاقي و نشانگان متابوليک، کمبود ويتامينD نيز در دنيا بسيار شايع بوده، به نحوی که در حال حاضر، وضعيت آن هشدار دهنده است. در شرايط فعلي، بيشتر از يک ميليارد نفر از جمعيت دنيا دچار کمبود ويتامينD هستند. بيماری‌های بسياری از جمله نشانگان متابوليک و اختلالات ايجاد کننده آن، با کمبود ويتامينD مرتبط هستند.

از چه غذاهایی باید پرهیز کنیم؟


  • حذف كامل چربی های مرئی (چربی هایی كه با چشم دیده‌می‌شوند)، چربی های اشباع شده و چربی هایی كه در دمای اتاق جامد هستند مثل: گوشت های قرمز كه چربی در لابه لای بافت آنها قرار دارد، كره، روغن های نباتی جامد، پیه و دنبه، پوست مرغ، خامه، مایونز و…
  • حذف لبنیات پرچرب و جایگزین كردن آن با انواع كم چرب (زیر 5/1 درصد چربی) یا بدون چربی، شامل خامه ها، پنیر‌های خامه‌ای (گودا، پیتزا و…)، ماست‌های پرچرب، سر شیر و…
  • حذف كامل مصرف بعضی از غذاهای دریایی كه حاوی كلسترول بالا هستند، مثل: خرچنگ، میگو، خاویار، صدف.
  • مصرف حداكثر 2 عدد زرده تخم‌مرغ در هفته و استفاده از سفیده به شكل آب پز مانعی ندارد.
  • حذف كربوهیدرات های ساده مثل مواد قندی (قند، شكر، مربا، كارامل، ژله، نوشابه و…
  • حذف بیسكوئیت ها و شیرینی‌هایی كه در بازار وجود دارد و در تهیه آنها از كره و روغن‌های جامد و آرد‌های سفید استفاده شده‌است، همچنین غلات صبحانه‌ای، كیك‌ها، كلوچه و پیراشكی.
  • حذف شیر‌های فرآوری شده مثل: شیر‌كاكائو، شیر‌قهوه و شیرموز با ماندگاری بالا كه حاوی افزودنی هستند.
  • مصرف امعاء و احشاء مثل: كله پاچه، جگر و مغز كه كلسترول بالا دارند (خوراك دل كه كاملا چربی آن گرفته شده باشد مانعی ندارد.)
  • آبگوشت ها و خورشت‌های چربی گرفته‌‌شده مصرف‌شده یا بدون چربی طبخ شود، در حین پخت، روغن های جامد و كره اضافه نشود.

بهترین راه کاهش کلسترول خون


آب بنوشید

روزی 30 دقیقه پیاده روی کنید .

گریپ فروت بخورید

در وعده های غذایی از سبوس استفاده کنید.

از چای سبز غافل نشوید.

زیاد سالاد بخورید.

کره و غذاهای چرب نخورید.

آجیل بخورید

منابع:

دکترسلام،تبیان، عصر ایران، سلامت نیوز، novindiet.com

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *