رژیم غذایی برای درمان و کنترل بیماری کرون

بیماری کرون Crohn یک بیماری مزمن التهابی روده  (IBD) است که باعث درد شکم و اسهال شدید می‌شود. گزینه‌های درمانی آن، استفاده از دارو و جراحی را شامل می‌شود. با این حال، تغییرات خاصی در رژیم غذایی و شیوه زندگی می‌تواند در کنترل علایم کمک کرده و همچنین راه را برای بهبودی طولانی مدت هموار سازد.

علل


عوامل مؤثر در بروز این بیماری شامل ارث، عوامل محیطی، اختلالات سیستم ایمنی، باکتری‌های روده و نوعی از رژیم غذایی (دریافت بالای پروتئین حیوانی و دریافت پایین امگا3  است.

علایم و نشانه‌های بیماری


بیماری کرون اغلب ماه‌ها یا سال‌ها قبل از تشخیص بیماری وجود دارد و ممکن است در کودکان، تأخیر رشد تنها نشانه ظاهری بیماری باشد. علایم این بیماری شامل کاهش وزن قابل توجه، تب متناوب، اسهال مزمن آبکی و دردهای شکمی به خصوص در ناحیه یک چهارم راست پایینی شکم است که با اجابت مزاج تسکین نمی‌یابد.

رژیم غذایی و بیماری التهاب روده


غذا حاوی مواد مغذی است که به ما انرژی لازم برای فعالیت های روزمره را میدهد و کمک میکند تا بدنمان را بازسازی نموده و رشد نماید. ما باید رژیم غذایی متعادل و سالمی را داشته باشیم تا بتوانیم تمام مواد مغذی مورد نیاز بدنمان را تامین نماییم. مواد مغذی اصلی عبارتند از:

  • کربوهیدرات ها: اینها منبع اصلی انرژی هستند. دو نوع کربوهیدرات وجود دارد : پیچیده و ساده. کربوهیدرات های پیچیده شامل نشاسته و فیبر است و در غذاهایی مانند سیب زمینی، غلات، ماکارونی و نان یافت میشود. کربوهیدرات های ساده قندها هستند که در میوه جات،  سبزیجات و شیر وجود داشته و همچنین در محصولات شیرینی سازی، کیک و بیسکوئیت یافت میشود.
  • پروتئین: پروتئین ها از مولکول هایی به نام اسید آمینه ساخته شده اند. بدنتان از آن برای رشد و ترمیم بافت های بدن و برای ساخت آنزیم ها و هورمون ها و عضلات استفاده میکند. پروتئین ها میتوانند از گوشت، تخم مرغ و شیر و  همچنین حبوبات و آجیل فراهم شوند.
  • چربی: چربی ها منبع تامین انرژی هستند. آنها همچنین به حفاظت از اندامهای داخلی بدن کمک میکنند و برای سیستم ایمنی و غدد بدن لازم بوده و به جذب ویتامین های مشخصی کمک میکنند.
  • ویتامین: اینها گروهی از مواد مغذی هستند که به مقادیر کمی یافت می شوند. مثلا ویتامین D به سلامتی دندان ها و استخوان ها کمک میکند.
  • مواد معدنی: مواد معدنی عناصر شیمیایی هستند . به عنوان نمونه کلسیم برای استحکام استخوان ها و آهن برای گلبول های قرمز خون لازم هستند.

راهبردهای تغذیه ای در بیماری کرون


اگر شما به بیماری کرون مبتلا هستید، ممکن است متوجه شده باشید که برخی از مواد غذایی علایم را در شما تشدید و تحریک می کنند. آگاهی در مورد مواد غذایی محرک میتواند به کنترل بیماری، کاهش علایم معدی- روده ای و بهبود وضعیت روده کمک کند.

چه مواد غذایی موجب تشدید علایم می شوند؟

غذاهایی که موجب تشدید علایم می شوند در هر فردی متفاوت است. با آگاهی در مورد این مواد غذایی و حذف آن ها از برنامه غذایی می توان تا حدودی تحریک علایم را کنترل کرد. در زیر به برخی از این مواد غذایی اشاره خواهد شد:

  • کره، مایونز، مارگارین، روغن
  • نوشیدنی های گازدار
  • قهوه، چای، شکلات
  • فرآورده های لبنی ( در صورت عدم تحمل به لاکتوز)
  • غذاهای چرب ( سرخ شده)
  • غذاهای نفاخ ( عدس- انواع لوبیا- غلات- پیاز- بروکلی- کلم)
  • مغزها و دانه ها
  • میوه ها و سبزیجات خام
  • گوشت قرمز و ماکیان
  • سبوس و غلات کامل

با شناسایی این دسته از مواد غذایی می توانید آن ها را از برنامه غذایی خود حذف کنید یا فرآیندی را برای پخت و آماده سازی آن ها انتخاب کنید که اثر محرک آن ها را کاهش دهند و قابل تحمل شوند. برای مثال، اگر سبزیجات خام موجب ناراحتی و تحریک علایم می شوند، می توانید آن ها را به شکل بخارپز یا آبپز مصرف کنید.

رژیم غذایی کم – باقی مانده برای درمان بیماری کرون

این رژیم غذایی شامل حذف مواد غذایی است که موجب افزایش حجم مدفوع می شوند. بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون در روده کوچک ( ایلئوم) دچار جراحت هستند. در این دسته از افراد یک رژیم غذایی کم فیبر یا کم- باقی مانده می تواند به کاهش دردهای شکمی، کرامپ و اسهال کمک کند. همچنین، این رژیم غذایی در برخی از افراد ممکن است به کاهش تناوب حرکتی دستگاه معدی – روده ای نیز کمک کند. به طور معمول، مغزها، میوه های خام، دانه ها و سبزیجات در رژیم کم – باقی مانده حذف می شوند.

رژیم غذایی مایع به بهبود علایم کمک می کند؟

مدارک نشان می دهند که پیروی از یک رژیم غذایی مایع پرکالری می تواند در برخی از بیماران مبتلا به کرون و در دوره حاد بیماری مفید باشد. در این شرایط روده فرصت کافی برای استراحت دارد و به بهبود علایم کمک می شود. در مجموع، رژیم های غذایی مایع یا فرمول های ویژه مایع با محتوای کالری بالا برای بیماران مبتلا به کرون که نیاز به حمایت تغدیه ای دارند یا در بیمارانی که جذب مواد مغذی کمی دارند، می تواند مفید باشد. اهمیت چربی های خوب در بهبود پاسخ های التهابی در بیماری کرون پیشنهاد شده است. در این زمینه روغن ماهی و روغن تخم کتان مورد توجه قرار دارند، با وجود این برای دریافت این قبیل مکمل ها باید با پزشک خود مشورت کنید.

توصیه


  • محدودیت محصولات لبنی و غذاهای با فیبر بالا، و همچنین  پرهیز ازغذاهای تند و  سرخ شده در روغن.
  • به جای خوردن دو یا سه وعده های غذایی بزرگ، خوردن پنج یا شش وعده غذایی کوچک در طول روز.
  • نوشیدن مقدار زیادی  آب و همچنین آب سبزیجات و میوه سالم است.
  • اجتناب از مصرف الکل و نوشیدنی هایی که حاوی کافئین است.
  • ترک سیگار
  • کاهش استرس
  • ورزشهای روزانه برای کار کردن بهتر روده
  • طب سوزنی در درمان بیماری های التهابی روده کمک می کند.
  • آهن، ویتامین B و مکمل های روی توصیه می شود. قبل از مصرف یک مکمل ، همیشه با  دکتر مشورت کنید

منابع:

راسخون، تبیان، بیتوته، روبان ارغوانی، دکترسلامmyibd.blogfa.com ، novindiet.com

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *